måndag, juli 02, 2007

Helg i Svedala

Helgen i Asarum var händelserik. Starten var sorglig med en fin begravning av morfar. Innan kistan slogs igen stod Åsa och jag tätt, tätt ihop och betraktade honom. Några tårar föll samtidigt som vi drog upp några härliga gamla minnen, såsom kaffestyrkan och morfars finkänslighet att meddela sina två barnbarn deras oförmåga att koka lagom starkt kaffe. Dock var det inte längre morfar som låg i kistan. Det var en död människa. Och det är väl så det där livet är. Man föds, lever, dör. Och när man är död så finns man inte längre. Det kändes fint att se, men framför allt förstå, att morfar åkt vidare.

Trots sorglig stämning kunde jag inte låta bli att le åt alla barn som var med när vi åt landgång och drack kaffe efter begravningen. De bara är, här och nu. De diskuterar naturliga saker såsom färg på läsk, "titta hunden" samt bajs, vilket för övrigt var ett hett återkommande ämne under helgen. Jag gillar även barns ärlighet, vilket jag bistert fick erfara när jag gav min brorsdotter Hanna ett paket med en klänning i. Hon tyckte absolut inte om den och ville inte ha den på sig. Den var ful ,sa hon. Jaha tänkte jag. När jag ,sömndrucken, kom nerför trappan dagen efter, så mötte en glad Hanna mig med den nya klänningen. Dagen till ära tyckte hon den var fin och strålade. Hon var där och då, och gårdagens åsikt fanns inte längre.

Den gamla tandemen har fått liv igen! Jag kommer ihåg hur populär den gamla blåa Monark tandemcykeln var när vi bodde på Lärkgatan och ryktet spred sig om henne. Hon var efterfrågad och grannbarnen kom långt ifrån och bad om lånelov. I helgen fick jag och Nils äran att provköra den. Vi tog en långtur till Kofsa, till färjelägret med trafik till Lettland och Litauen, till stan och fräste genom den tomma gågatan (ja, vi kände oss ganska coola när de få förbipasserande vände sig om efter oss) och sedan full speed till Asarum då däcket låg emot ramen och fick upp en go värme, vilket tydligen är ett säkert tecken på en däcksprängning, som vi dock klarade oss ifrån.

Min älskling bjöd mig på en riktigt god dansk Bøf och ett härligt restaurangbesök på "A Hereford Beefstouw" i Köpenhamn på hemvägen.


1 kommentar:

Åsa sa...

Hon var väldigt söt i klänningen=) Tur att man får ändra åsikt. Kramar från den andra Malin ;)