onsdag, april 04, 2007

Nytt jobb

Visst var jag aningens nervös i söndags kväll och visst vaknade jag några gånger under natten, men jag var ändå förvånansvärt lugn med tanke på måndagens projekt; att gå till mitt nya jobb på Johnson & Johnson. Det jag egentligen var nervös för var klädseln, eftersom jag inte visste deras dresscode. Givetvis hade jag innan intervjuerna hoppats på kostym/dresstvång, men den drömmen spolades redan på första intervjun då mina två nuvarande chefer trippade in i chinos och kortärmade skjortor. Nåväl, sent på söndagkvällen bestämde jag mig för en neutral outfit: svarta byxor, kortärmad vit/svartrandig skjorta samt svarta skor. Jag blev vare sig utskrattad eller utskälld så min slutsats när första dagen var över var att mitt val varit bra. Det framgick även under min första dag att man sedan i januari 2007, även fick bära enfärgade jeans.
.
Jag är i en grupp med enbart killar, totalt är vi 8 stycken. Jag utgör alltså 12,5% av denna grupp, en minoritet som har det oerhört tufft enligt Liza Marklunds och Lotta Snickares "Det finns en särksild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". Denna bok gör mig bara mer och mer upprörd. Kanske ingår jag i den kategorin som inte förstår att vi kvinnor är underordnade i dagens samhälle enligt ovan nämnda bok, för jag håller inte med deras totalt feministiska åsikter och sårade stoltheter. Än så länge är det inte tufft, men visst, det kanske blir jobbigt inom kort, vem vet. Jag tycker snarare att det är en styrka att vara av kvinnlig minoritet. Visserligen har jag redan framfört åsikten att det vore trevligt med någon mer tjej i gruppen. ;-)
.
Än så länge har det dock enbart känts enkelt och lättsamt i denna grupp. Visst, när alla i morse samlades framför en av datorerna för att begeistrat beskåda rekordet (över 500km/h) av det nya franska snabbtåget, så blev det ganska tydligt att gruppen bestod av män.
Jag har lärt mig mycket på dessa 3 dagar och det är så kul att se hur ett annat företag fungerar. Det är så likt, men ändå jobbar man så totalt olika. Några skillnader jag sett mellan min tidigare samt nuvarande arbetsgivare:
.
  • Det finns mineralvatten i mängder kylen i alla olika storlekar på glasflaskorna, med eller utan gas. Även coca cola, coca cola light samt en liten becel joghurt dryck finns här till allas förfogande.
  • varje dag när jag kommer till kontoret har någon snäll liten städare plockat undan mina urdruckna kaffekoppar och tömda glas och flaskor, så att jag utan dåligt samvete kan hämta nya drycker.
  • Om man flyger över 6 timmar får man åka 1a klass. Åker man tåg får man alltid åka första klass.
  • Idag fick vi en hel korg med olika sorters påskchoklad av fina schweiziska märken (både mer och godare än på ikea)

Imorgon är det gratis spinning på J&J. Min chef poängterade detta i eftermiddags när mitt påskgodis höll på att ta slut. Varför tror alla män att kvinnor får panik över att de äter choklad? Jag ska inte gå på spinningen, utan lugnt äta upp min påskchoklad istället, av ren princip.

2 kommentarer:

Ica sa...

Åh! Choklad gratis! och cola light! Fråga om de vill ha en textdesigner som inte kan tyska.

lopo sa...

Härligt, spännande!

visst är det kul att man oroar sig för sådanna saker som dress code, men samtidigt, blir det fel så blir det in i helsikes fel.

du får återkomma med allt, så får en annan se om man vågar överge ikea någon dag.